Leiderschap voor vrouwen stimuleert diversiteit & inclusie

Ambitie, zelfstandigheid en daadkracht zijn typisch mannelijke eigenschappen die geprezen worden in de huidige maatschappij. Een gezonde dosis mannelijke energie is handig wanneer je als vrouw carrière wilt maken. Er is echter een trend dat organisaties zich steeds meer richten op thema’s zoals diversiteit en inclusie. Hoe uit zich dat als het gaat om leiderschap voor vrouwen?

Diversiteit en inclusie

Niet alleen cultuur en nationaliteit maken dat mensen zich anders voelen in een werkomgeving. Ook geslacht speelt een belangrijke rol. Zeker in het commerciële bedrijfsleven en in managementposities zijn vrouwelijke leiders vaak in de minderheid. Geslacht is een ondergewaardeerd aspect in organisaties die willen groeien in diversiteit en inclusie.

Veiligheid is de basis voor een gezonde werkomgeving waar talentontwikkeling gestimuleerd wordt.

Het belang van veiligheid

Eén van de eerste pilaren (4 pilaren van presence) waar wij in leiderschaps- en teamtrainingen aan werken is ‘veiligheid’. Op een veilige bodem voelen mensen ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en zich professioneel te ontwikkelen. Het is de basis voor een gezonde werkomgeving waar talentontwikkeling gestimuleerd wordt.

Psychologische veiligheid

Mensen voelen zich veilig in een omgeving waarin zij ruimte ervaren om zichzelf te zijn. Psychologische veiligheid noemen we dit. Het betekent dat mensen het vertrouwen voelen zich te uiten zonder bang te zijn daarop afgerekend te worden. Veiligheid bevordert een inclusieve werkomgeving waar medewerkers zich welkom en gerespecteerd voelen, ongeacht achtergrond, cultuur of geslacht.

Vrouwen in een mannenwereld

Wat heeft vrouwelijk leiderschap daarmee te maken? Vrouwen hebben een natuurlijke opening voor verbinding, harmonie, aandacht en collegialiteit. Medewerkers met een vrouwelijke manager ervaren over het algemeen meer ruimte om hun behoeften te uiten. Er is meer aandacht voor privéomstandigheden die invloed hebben op het werk. Daarnaast wordt er meer rekening gehouden met een gezonde werk-privé balans. Allemaal aspecten die een belangrijke rol spelen in het succes van organisaties.

Vrouwelijke leiders tonen vaak meer empathie en begrip, waardoor ze een inclusieve cultuur kunnen bevorderen waarin alle medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen.

Leiderschap voor vrouwen

De kracht van de vrouw; het voelen, de overgave, het intuïtieve vermogen en brengen van harmonie, zijn eigenschappen die onmisbaar zijn in een gezonde werkomgeving. En tegelijkertijd is het voor vrouwen een uitdaging om deze natuurlijke kwaliteiten in te brengen. Met als gevolg dat de vrouwelijke medewerkers niet alleen de verbinding met zichzelf verliezen, maar ook dat zij niet vanuit hun natuurlijke essentie tot uiting kunnen komen in hun functie. Dit gaat ten koste van hun prestaties, talentontwikkeling en creativiteit.

Vrouwen die functioneren vanuit hun vrouwelijke kracht, weten een ruimte creëren die verzachtend en verbindend werkt. Dat maakt leiderschap voor vrouwen zo belangrijk in de huidige wereld.