Ervaring 'Natuurlijk leiderschap'

Van Joyce van den Bergh

Onlangs volgde Joyce van den Bergh (Vodafone/Ziggo) de training ‘Natuurlijk leiderschap voor professionals’ via VDS bij Presence in company. We vroegen naar haar ervaring.

Wat maakt dat je bent gestart met de training?

"Toen ik binnen de organisatie waar ik werk een leidinggevende functie kreeg, volgde ik het learn-to-lead programma. De training werd gegeven door Valerie. Er kwamen daar een aantal dingen naar boven waarvan ik dacht: ‘daar wil ik iets mee’. En eigenlijk moest ik er misschien ook wel iets mee. Ik wist dat het me zou gaan helpen om een betere leidinggevende te worden. Zo ben ik begonnen met het Natuurlijk leiderschapstraject bij Presence in company."

Wat heeft het je opgeleverd?

"Heel veel! Meer inzicht vooral. We hebben gewerkt met Enneagram-model. Ik herkende veel van mijzelf in de omschrijving van mijn profiel. Ook heb ik veel geleerd van soms hele praktische inzichten. Ik stop bijvoorbeeld met ademen als ik dingen spannend vindt. Door hier bewust van te zijn en te leren door te ademen op spannende momenten, kan ik meer aanwezig blijven in mijn rust.

Daarnaast hebben bepaalde emotie triggerende oefeningen me geholpen om te ontdekken wat achter die emoties schuilt. De impact daarvan merkte ik nog weken na de trainingsdag. Regelmatig popte de ervaring op, waardoor ik meer ging herkennen van mijn eigen gedrag in die triggers. Niet dat ik er gelijk heel anders op reageerde, maar ik werd me wel meer bewust. Hierdoor kreeg ik steeds vaker de keuze om wel anders te reageren in plaats van volgens het oude patroon.

Het heeft me dus vooral heel veel handvaten gegeven om te groeien op bepaalde gebieden en mijn emoties beter te reguleren."

Welke impact heeft de training gehad?

"Mijn grootste les is vooral om mijn gevoel niet uit te schakelen als mijn ratio de overhand neemt. Ik heb geleerd om meer op mijn gevoel te vertrouwen en mijn gevoel ook meer toe te laten. Zowel op mijn werk bij mijn collega’s als in privé met vrienden en familie, merk ik de impact. Ik ervaar echt een verdiepingsslag in de verbinding met anderen."

Hoe heb je de trainers ervaren?

"Ik vind Peter en Valerie geweldig! Zij kunnen dingen heel mooi uitleggen. Ze zijn ook flexibel en scherp op wat er wordt gezegd. Ze hebben altijd een luisterend oor en er is ook ruimte voor een grapje of gezellig even kletsen tussendoor.

En daarnaast is de locatie ‘Plek onder de bomen’ gewoon heel fijn. Het voelt echt als een warm bad."